Træsorter

På Aros Savværk har vi specialiseret os i Nordiske træsorter. Dansk Douglas Gran, Dansk Lærketræ, Thermobehandlet Skandinavisk Fyr og Gran, Thermobehandlet Ask og Dansk Eg. Vi synes at disse træsorter har potientalet til at udfylde behovet i stort set alle led af moderne og klassisk byggeri.

Vi er PEFC cretificerede og køber al vores råtræ fra ansvarligt drevne skove.

Vi har lavet det aktive valg, ikke at sælge diverse tropiske træsorter, samt træsorter der skal transporteres fra fjerne egne. Vi sælger heller ikke trykimprægneret træ.

Herunder kan du læse mere om de forskellige træsorter vi tilbyder.

  • Thermowood
  • Thermoask
  • Douglas Gran
  • Dansk Lærk
  • Dansk Eg

Thermowood

Varmebehandlet træ, Thermowood eller Thermobehandlet træ, er forskellige navne for samme produkt. En teknik der har sine rødder langt tilbage i historien. I Danmark kender vi den helt tilbage fra Vikingetiden hvor de brændte enderne af pæle før de gravede dem ned. Denne “Thermobehandling” af pælene øgede holdbarheden betydeligt.

Det er med udgangspunkt i denne teknik at vores Thermobehandling er udviklet.

Nutidens Thermobehandling er en noget mere styret proces end hos Vikingerne.

Ved hjælp af varme og vanddamp, hæver man temperaturen i ovnene til 212 grader hvorved sukkerstofferne i træet forsvinder, ligesom der sker en celleforandring i træet. Træet tørrer helt ud i løbet af de timer det er i ovnen. Til slut hæver man fugtprocenten i træet til mellem 4 og 6 %. Dette gør at træet kan bearbejdes efterfølgende.

Vi får vores Thermowood fra de store Svenske og Finske skove. Både Fyr og Gran er meget velegnet til varmebehandling, og ligner hinanden ganske meget. Thermobehandlet Fyr har generelt lidt færre men større knaster, hvor Thermobehandlet Gran har flere men mindre knaster.

Thermowood er utrolig holdbart. Under varmebehandlingen fjernes sukkerstofferne i træet. Dette gør træet meget modstandsdygtigt mod svamp og råd. Thermowood er i holdbarhedsklasse 2, samme klasse som f.eks. Western Red Cedar og Europæisk Egetræ og kun overgået af Thermo Ask og hårdttræ fra de tropiske egne som f.eks Ipé og Teak.

Thermowood er meget formstabilt og nemt at bearbejde. Dette gør det utrolig velegnet til profilbrædder til f.eks facadebeklædning, beklædningslister og til terrasse.

Varmebehandlingen er fuldstændig fri for kemikalier og andre tilsætningsstoffer, hvilket gør det til et meget bæredygtigt alternativ til f.eks trykimprægneret træ.

Thermowood får en flot dyb brun glød. Man kan behandle træet med de samme træbeskyttelsesmidler som man bruger på normalt træværk, herunder SiOO:X. Ubehandlet vil varmebehandlet træ patinere i smukke sølvgrå toner.

Thermo Ask

Thermobehandlingen af Ask forgår stort set på samme måde som ved Thermowood.

Thermo Ask er stort set knastfri og giver derfor en meget rolig og ensartet overflade.

Vores Thermo Ask er varmebehandlet Europæisk Asketræ. Fra naturens hånd er holdbarheden af Ask ringe. Ask ligger i holbarhedsgruppe 5, der er den dårligste. Thermo Ask derimod ligger helt i top. Holdbarhedsklasse 1, samme gruppe som Ipé og Teak.

Thermo Ask er ligesom Thermowood meget formstabilt og let at bearbejde. Vi bruger primært Thermo Ask til beklædningslister.

Thermobehandlingen er fuldstændig fri for kemikalier og andre tilsætningsstoffer, hvilket gør det til et meget bæredygtigt alternativ til f.eks trykimprægneret og tropisk træ.

Thermo Ask får en flot dyb brun glød. Man kan behandle træet med de samme træbeskyttelsesmidler som man bruger på normalt træværk, herunder SiOO:X. Ubehandlet vil varmebehandlet træ patinere i smukke sølvgrå toner.

Douglas Gran

Vi får det meste af vores Douglas fra skove på Djursland og ud til Silkeborgegnen. Så det er ganske kortrejst og lokalt træ. Vi er heldige at samarbejde, med en masse dygtige folk, om at få noget fantastisk flot Douglas. Vi vælger store rette stammer, da det giver de bedste produkter til vores kunder.

Douglas eller Douglasgran som træet rigtig hedder, er egentlig hjemmehørende på den Nordamerikanske vestkyst, fra Californien i syd, til British Columbia i nord.

Det blev plantet første gang i danske skove i 1860´erne, og trives godt i de Midtjyske skove. Men mens Douglas i Nordamerika kan vokse til imponerende 90 m. i højden og små 5 m. i diameter, må vi i Danmark nøjes med højder op mod 40 m. og en diameter på omkring 1 m.

Douglas er rødligt i kerneveddet og hvidt i splintveddet. Kerneveddet har stort indhold af harpiks og garvestoffer. Douglas har en bedre holdbarhed end Rødgran, men lidt kortere end Dansk Lærk. Til gengæld er Douglas mere retvokset og har ikke så stor tendens til et vride sig som Lærk. Det er derfor utrolig velegnet til stort set alt man kan tænke sig.

Vi bruger Douglas Gran til stort set alt: Terrasse, Facadebeklædning, Strøer, stolper og brædder.

Douglas Gran kan behandles med alle gængse træbeskyttelser, olier og SiOO:X

Ubehandlet patinerer Douglas Gran i smukke lyse grå nuancer.

Dansk Lærk

Vi får det meste af vores Lærketræ fra skovene i midtjylland, hvor vi har et godt samarbejde med dygtige skovfolk. Dette sikrer at vi får stammer i god kvalitet.

Vores danske Lærketræ (Larix x eurolepis) er en såkaldt Hybridlærk. Den er en blanding mellem europæisk og japansk Lærk. Den tager de bedste egenskaber og samler dem i en flot Lærk med små kviste, god vækst og modstandsdygtighed mod lærkekræft, der tager livet af den oprindelige europæiske Lærk. Lærk bliver op til ca 35 m. højt og op til 1 m. i diameter.

Lærk er rødligt i kerneveddet, lidt mørkere end Dansk Douglas, og hvidt i splintveddet. Kerneveddet har stort indhold af harpiks og garvestoffer. Dansk Lærk har god holdbarhed mod råd og svamp. Dansk Lærk er velegnet til brædder og beklædning

Dansk Lærk kan behandles med alle gængse træbeskyttelser, olier og SiOO:X

Ubehandlet patinerer Dansk Lærk i flotte grå toner.

Dansk Eg