Thermowood - Hightech fra Vikingetiden

Holdbart og bæredygtigt

Varmebehandlet træ, Thermowood eller Thermobehandlet træ, er forskellige navne for samme produkt. En teknik der har sine rødder langt tilbage i historien. I Danmark kender vi den helt tilbage fra Vikingetiden hvor de brændte enderne af pæle før de gravede dem ned. Denne “Thermobehandling” af pælene øgede holdbarheden betydeligt.

Det er med udgangspunkt i denne teknik at nutidens Thermobehandling er udviklet.

Nutidens Thermobehandling er en noget mere styret proces end hos Vikingerne.

Ved hjælp af varme og vanddamp, hæver man temperaturen i ovnene til 212 grader hvorved sukkerstofferne i træet forsvinder, ligesom der sker en celleforandring i træet. Træet tørrer helt ud i løbet af de timer det er i ovnen. Til slut hæver man fugtprocenten i træet til mellem 4 og 6 %. Dette gør at træet kan bearbejdes efterfølgende.

Vi får vores Thermowood fra de store Svenske og Finske skove. Både Fyr og Gran er meget velegnet til varmebehandling, og ligner hinanden ganske meget. Vi foretrækker Thermobehandlet Gran, da knasterne generelt er lidt mindre end i fyrretræ.

Thermowood er utrolig holdbart. Under varmebehandlingen fjernes sukkerstofferne i træet. Dette gør træet meget modstandsdygtigt mod svamp og råd. Thermobehandlet Fyr og Gran er i holdbarhedsklasse 2, samme klasse som f.eks. Western Red Cedar og Europæisk Egetræ og kun overgået af hårdttræ fra de tropiske egne som f.eks Ipé og Teak.

Thermowood er meget formstabilt og nemt at bearbejde. Dette gør det utrolig velegnet til profilbrædder til f.eks facadebeklædning, beklædningslister og til terrasse.

Varmebehandlingen er fuldstændig fri for kemikalier og andre tilsætningsstoffer, hvilket gør det til et meget bæredygtigt alternativ til f.eks trykimprægneret træ.

Thermo wood får en flot dyb brun glød. Man kan behandle træet med de samme træbeskyttelsesmidler som man bruger på normalt træværk, herunder Sioo:x. Ubehandlet vil varmebehandlet træ patinere i smukke sølvgrå toner.

Herunder kan du klikke dig videre til vores produkter i Thermowood

GLÖD facade

Facadeprofiler

Terrasse 26×140 mm

Strøer / Reglar 42×142 mm

Beklædningsliste smal

Thermowood i Gran og Fyrretræ er ikke på IUCN´s røde liste over truede arter.

Aros Savværk ApS er PEFC certificeret og køber træ fra ansvarligt drevne skove

Aros Savværk er PEFC certificeret og vi køber vores træ fra ansvarligt drevet skovbrug

Alle priser er inkl. moms – Afhentet på savværket